Ερωτήσεις

Η «αναπτυξιοκτόνος» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αγγίζει τον Χρυσό και τον μετατρέπει σε Κάρβουνο

ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τον: ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, κον Γεώργιο Σταθάκη.

Θέμα: «Η «αναπτυξιοκτόνος» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αγγίζει τον Χρυσό και τον μετατρέπει σε Κάρβουνο».

«Την ώρα που η Ελλάδα διψάει για επενδύσεις» η σπουδαιότερη και μεγαλύτερη επένδυση της χώρας στον εξορυκτικό κλάδο και στη βαριά βιομηχανία σήμερα κινδυνεύει να παγώσει, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την Ελληνική οικονομία και την τοπική κοινωνία. Η προφανής πια αναποτελεσματικότητα και οι κομματικές αγκυλώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν σαν αποτέλεσμα 2.400 εργαζόμενοι να κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους και να οδηγηθούν στη μετανάστευση και την ξενιτιά.

Η κυβέρνηση προσπαθεί άστοχα και αμήχανα να δικαιολογήσει και να συγκαλύψει την ανικανότητα και την ιδεοληψία της, που προκάλεσε την ακύρωση του φιλοεπενδυτικού προσωπείου του κ. Τσίπρα, μόλις 24 ώρες μετά τις αναπτυξιακές μεγαλοστομίες του στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Μιλάει για δήθεν καταστροφή του περιβάλλοντος και παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, όταν καμία περιβαλλοντική άδεια για την επένδυση στη Χαλκιδική δεν εκκρεμεί και όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ έχουν εγκρίνει τις περιβαλλοντικές μελέτες και το ΣτΕ έχει αποφανθεί 18 φορές θετικά υπέρ της επένδυσης.

Αναφέρει ότι θα προσφύγει στη διαιτησία, όταν από τον Νοέμβριο του 2016, που για πρώτη φορά αναφέρθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης, και για δέκα ολόκληρους μήνες ο αρμόδιος υπουργός δεν έχει ενημερώσει κανέναν και φυσικά ούτε την Ελληνική Βουλή. Μόλις σήμερα ανακοινώθηκε επίσημα ότι τελικά θα συνεδριάσει η ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για να κηρύξει την έναρξη της διαιτησίας.

Είναι ολοφάνερο ότι η παρούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θέλει να ολοκληρωθεί αυτή η επένδυση. Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ και οι τοπικοί εκπρόσωποί του, παρέσυραν μεγάλες κοινωνικές ομάδες ενάντια στην επένδυση για να εκμεταλλευτούν στη συνέχεια ψηφοθηρικά τους πολίτες. Τώρα δεν μπορούν να επιστρέψουν στις περιοχές εκείνες και να παραδεχτούν την πολιτική τους αγυρτεία.

Οι συνέπειες από την πιθανή εκδίωξη της επένδυσης θα είναι ανυπολόγιστες για τους εργαζόμενους που θα χάσουν τις δουλειές τους, για την οικονομία που θα χάσει 1 δισεκατομμύριο φόρους τα επόμενα χρόνια αλλά και την Ελλάδα ολόκληρη καθώς το μήνυμα που θα σταλεί προς όλες τις κατευθύνσεις θα είναι εχθρικό για όλους τους πιθανούς μελλοντικούς επενδυτές, καταστρέφοντας κάθε ελπίδα ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας μας.

Ως εκ τούτου ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Επιθυμεί ή όχι η Κυβέρνηση την ολοκλήρωση της εμβληματικής επένδυσης στις Σκουριές της Χαλκιδικής, με όρους αειφορίας και προστασίας του περιβάλλοντος και έτσι να διασφαλίσει τις χιλιάδες θέσεις εργασίας, την ανάπτυξη στην περιοχή και τα έσοδα του κράτους;
2. Έχει εξετάσει η Κυβέρνηση όλες τις νομικές παραμέτρους της υπόθεσης ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα του δημοσίου;
3. Ταυτίζεται με την άποψη του Συμβούλου Στρατηγικού Σχεδιασμού του Έλληνα πρωθυπουργού “στα τσακίδια”;

Αθήνα, 13.09.2017

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ:

1. Κωνσταντίνος Σκρέκας
2. Θεοδώρα (Ντόρα) Μπακογιάννη
3. Ιωάννης Πλακιωτάκης
4. Κωνσταντίνος Ax. Καραμανλής
5. Φωτεινή Αραμπατζή
6. Χαράλαμπος Αθανάσιου
7. Ιωάννης Αντωνιάδης
8. Βασίλειος Γιόγιακας
9. Χρήστος Δήμας
10. Κώστας Κατσαφάδος
11. Εμμανουήλ (Μάνος) Κόνσολας
12. Χρήστος Μπουκώρος
13. Αθανάσιος Μπούρας
14. Γεώργιος Στύλιος